2008-12-01

Invigning, CAN och Fossil of the Day

Idag invigdes FN:s klimattoppmöte COP14 i Poznan. På morgonen tog vi spårvagnen från vandrarhemmet till det stora konferenscentrat. Utanför ingången stod tre ungdomar och höll upp en banderoll. WWF delade ut valnötter under parollen "crack the climate nut". Strömmen av människor fortsatte in i byggnaden i flera parallella köer mot säkerhetskontrollen, där alla väskor och personer undersöktes som på en flygplats. Sedan gick vi till en disk där vi slängde fram passet, fotograferades och fick våra passerkort som ger oss tillträde till förhandlingslokalerna. Klockan nio hölls ett internationellt ungdomsmöte och klockan tio i plenumsalen inleddes officiella invigningstal som höll på hela förmiddagen.

Klockan 14 gick jag på möte med Climate Action Network (CAN), en världsomspännande organisation med över 430 medlemsorganisationer. De koordinerar och stöttar ickestatliga organisationers (NGO:ers) inflytande på FN:s klimattoppmöten. Både CAN International och CAN Europe ordnar dagliga möten här i Poznan, där deltagarna delar med sig av sina intryck från förhandlingarna och rapporterar från möten som inte alla har varit på. De ger också ut en tunn tidning varje dag på konferensen som heter Eco, där gårdagens förhandlingar sammanfattas ur ett NGO-perspektiv. CAN är väldigt informativa och bra att ha att göra med. Deras möten är egentligen bara öppna för medlemsorganisationer, och för att få gå dit måste man ha ett speciellt klistermärke på baksidan av sitt passerkort. Jag har ännu inget sådant men ska försöka tigga till mig ett, för det skulle vara till stor hjälp under de kommande två veckorna.

Varje dag på COP hålls en aktion som heter Fossil of the Day som ett flertal stora NGO:er står bakom. Den går ut på att ett skamligt pris delas ut till de enskilda länder som har bromsat förhandlingarna mest under dagen. CAN:s medlemmar röstar varje dag om vem som ska få priset som delas ut under stor mediauppmärksamhet klockan 18. Idag gick priset till Polen, värdlandet för konferensen, som i sitt invigningstal pratade på om hur mycket bra de gör för klimatet men i själva verket är en stor bromskloss i EU:s klimatarbete.

1 kommentar:

Birgit Nilsson sa...

Hej Sara!
Jag följer dig genom bloggen varje dag. Det är väldigt intressant med insides information för oss som är kvar här hemma. Försöker jämföra med vad tidningarna skriver och vad som sägs på nyheterna i TV. Kram!