2008-12-02

Var finns EU:s ledarskap?

EU förhandlar med en gemensam röst i den globala klimatpolitiken. Vid förhandlingsborden här i Poznan säger Sverige alltså inte vad Sverige tycker, utan alla EU-länder har kommit överens om att säga det som EU tycker. På Bali förra året lovade EU att vara ledande i de fortsatta förhandlingarna, sätta höga bindande mål och hjälpa utvecklingsländer. Dessa löften har tyvärr inte infriats alls. Under året som gått har de egna målen istället sänkts, samtidigt som finansiering av utsläppsminskningar och anpassning i Syd har uteblivit. Framåtandan som visades tidigare är som bortblåst. Förstapriset i Fossil of the Day gick idag till Europeiska unionens medlemsstater.

EU håller just nu på att ta fram ett klimat- och energipaket. Den 4 och 5 december träffas EU:s miljöministrar i Bryssel för att diskutera paketets innehåll. Slutgiltigt beslut kommer antagligen att tas i nästa vecka, samma dag som de globala förhandlingarna i Poznan avslutas. Det är hemskt dåligt av EU att komma till Poznan utan att ha en färdig position i klimatförhandlingarna, eftersom ovissheten om EU:s position försvårar för globala framsteg här.

Vetenskapen visar på att det behövs ett utsläppsminskningsmål på minus 40% till 2020 inom EU. Istället förhandlas det nu om ett mål på minus 20% eller minus 30%. Sverige har pushat för ett EU-klimatmål på minus 30%, men vill att det ska gälla för EU snarare än inom EU. Om det lilla ordet "inom" byts ut mot det ännu mindre ordet "för" blir förändringen av innebörden desto större. Det handlar om huruvida EU ska minska sina egna utsläpp, eller smita från en stor del av förändringsansvaret genom att betala för utsläppsminskningar i andra delar av världen.

Du kan påverka Sveriges representanter i EU för att de ska göra sitt bästa i förhandlingarna om klimatpaketet. Gå in på sidan http://www.timetolead.eu och skicka mail till dem, det går snabbt och är viktigt.

Inga kommentarer: