2008-12-06

Förstahandsinformation från framtiden

Många spännande människor rör sig i korridorerna på COP14. En av de mest intressanta individer jag har träffat på här är dock inte människa, utan en utomjording, som dessutom kommer från framtiden. Commander Spoff föddes i slutet av 2300-talet och har just rest tillbaka till vår tid. När hon fortfarande befann sig 300 år framåt i tiden, råkade hon av en slump komma förbi vår jord under en av sina resor genom rymden. Där möttes hon av en förfärlig syn, så hon har alltså sett med egna ögon hur illa det gick när vi inte tog klimatförändringarna på allvar.

Spoff kan vittna om att våra värsta klimatscenarier blev verklighet, med förskräckliga naturkatastrofer, sjukdomsspridning, massflykt, konflikter och terrorism. Bara några tusentals människor finns kvar på den tiden och de lever i små isolerade populationer spridda över en förorenad och förstörd planet. Det är fruktansvärt skrämmande att höra hennes berättelser.

Commander Spoff är vad jag skulle kalla en riktig hjälte. När hon såg misären på planeten Jorden bestämde hon sig frivilligt för att resa tillbaka i tiden och göra allt som står i hennes makt för att hjälpa oss människor att avvärja en klimatkatastrof. Det var väldigt modigt gjort, för hon kan inte resa tillbaka igen. Hon har vigt sitt liv åt att hjälpa oss att styra utvecklingen åt rätt håll den här gången, så vi gör klokt i att lyssna på hennes råd. More science, less fiction. Our climate, our future!

Inga kommentarer: