2008-10-19

Upprörd! UNEP underminerar ungdomsarbetet

Jag är tillbaka i London. Tanken var att det här blogginlägget skulle bestå av vackra naturskildringar från Wales och en inspirerande rapport från studiebesöket på Centre for Alternative Technology. Tyvärr fick jag annat att tänka på när det kom ett sms från en av de andra Tunza-rådgivarna, som skrev att UNEP inte är riktigt kloka och bad mig kolla mailen. Efter att ha fått tag på internetuppkoppling och skummat igenom en radda olästa mail (de hopar sig väldigt snabbt) är jag beredd att hålla med. Dumma UNEP, vad håller de på med egentligen? De urholkar allt vad ungdomsinflytande heter! Om vi som ungdomar blir inbjudna, informerade, “involverade” och sedan ignorerade, är det att vara inkluderade? Knappast enligt min definition!

En central del av mandatet vi har som Tunza-rådgivare är “to advise UNEP on better ways of engaging youth in UNEP's work”. Vår viktigaste konkreta uppgift i år är att ta fram en ny Tunza-strategi, alltså en strategi för hur UNEP ska involvera unga i sitt arbete 2009-2014. Den nuvarande sexåriga strategin löper ut den 31 december 2008. I somras bjöds ungdomsrådet in till ett möte på UNEP:s huvudkontor i Nairobi med huvudsyftet att jobba fram ett utkast till ny strategi. Redan där anade vi oråd eftersom alldeles för lite tid i programmet hade avsatts till att diskutera Tunza-strategin. De få pass som fanns genomfördes dessutom på ett sätt som jag upplevde som väldigt ineffektivt och odemokratiskt. För att hinna komma fram till något resultat överhuvudtaget satt delar av ungdomsrådet på eget initiativ uppe halva nätterna och jobbade på strategin med grusiga ögon, vilket kändes långt ifrån optimalt. Många som ville bidra var för trötta för att tänka klart och droppade av, men natten var den enda tid vi kunde hitta.

Nu har UNEP skickat oss ett utkast till ny Tunza-strategi som är totalt olikt det vi till slut kom fram till i Kenya. Hittills har jag bara hunnit titta igenom texten lite snabbt, och den verkar inte helt igenom dålig, men många av våra bästa idéer från Nairobi har utan förklaring tagits bort. Vi har fått längre tid än vanligt på oss att kommentera (en hel vecka, wow, på den tiden hinner vi ju nästan samla in lite åsikter från fler unga i våra världsdelar) så katastrofen hade kunnat vara värre. Men vad har hänt med alla kommentarer vi lämnade redan i Nairobi? Bryr de sig om våra idéer mer om vi skriver ner och skickar in dem en gång till? Det känns inte så, de idéerna har ju redan blivit ihjältigna och ratade av okänd anledning. Ett tydligt exempel på härskartekniken osynliggörande!

Inga kommentarer: