2008-10-06

UNEP Tunza Youth Advisory Council

“Tunza” är namnet på en sexårig strategi som FN:s miljöprogram (UNEP) antog år 2003. Tunza är ett ord på Kiswahili som betyder ungefär “att bry sig om och vårda planeten”. I Tunza-strategin står det beskrivet hur FN:s miljöprogram ska involvera barn och ungdomar i sitt arbete. UNEP är väldigt stolta över att kunna skylta med sin Tunza-strategi, för tyvärr är det inte många FN-organ som har ett dokument som beskriver hur ungas perspektiv ska tas i beaktande. Egentligen borde det ju vara en självklarhet att barn och ungdomar får vara med och påverka det som händer i global miljöpolitik, för det är ju vi som kommer att få leva med konsekvenserna av besluten som fattas idag!

I Tunza-strategin står det bland annat att UNEP ska ordna en global konferens för ungdomar i åldern 15-24 vartannat år och för barn 10-14 år vartannat. I augusti 2007 arrangerades “Tunza International Youth Conference on the Environment” i Leverkusen i Tyskland. Jag var där tillsammans med 180 andra ungdomar från 85 länder. Fem dagar fylldes av föredrag, diskussioner, workshops, studiebesök och inspirerande samtal mellan deltagarna om olika miljöfrågor. Tyvärr förekom det en hel del greenwashing från det företag som sponsrade konferensen, men deltagarnas presentationer av lokala miljöprojekt runt om i världen gav desto mer hopp inför framtiden!

Ett annat viktigt inslag i Tunza-strategin är förekomsten av FN:s miljöprograms ungdomsråd - “UNEP Tunza Youth Advisory Council”. På varje ungdomskonferens väljs ett ungdomsråd bestående av 12 ungdomar - två från varje världsdel. Egentligen står det i Tunza-strategin att det också ska finnas två ungdomsrådgivare som representerar världens ursprungsbefolkningar, men det har hittills aldrig efterlevts tyvärr. Ungdomsrådet väljs demokratiskt av konferensdeltagarna enligt FN-principen “ett land – en röst” och deras mandat varar i två år. Uppdraget består dels av att nå ut med information till unga i den egna världsdelen om UNEP:s arbete och inspirera så många som möjligt till att engagera sig för miljön, och dels att informera UNEP om vad ungdomar tycker och att representera ungdomar i globala miljöförhandlingar.

På konferensen i Leverkusen blev jag en av de lyckliga som valdes till att ingå i UNEP Tunza Youth Advisory Council 2007-2009. Jag representerar Europa tillsammans med Dimitri från Turkiet. Från övriga världsdelar valdes Gabriela från Brasilien, Handy från Kuba, Caitlin från Canada, Thomas från USA, Koli från Kenya, Adel från Algeriet, Fengzhu från Kina, Jessie-James från Filippinerna, Zainab från Bahrain och Jamal från Förenade Arabemiraten. Bilder och kontaktinformation till dem finns här, och här är en länk till pressmeddelandet som UNEP skickade ut när vi valdes. Om du vill se hur glad jag blev när jag valdes kan du kolla in den här filmen från konferensen, men tänk på att största delen av den är ett mycket bra exempel på greenwashing...

Inga kommentarer: