2009-02-16

Invigningsceremonin för UNEP 25th GC/GMEF

Röda mattan är utrullad, flaggorna fladdrar i vinden och vakterna är på sin vakt. Idag börjar FN:s miljöprograms styrelsemöte och globala miljöministerforum (GC/GMEF), den största händelsen för UNEP-kontoret i Nairobi på två år. Jag sitter just nu och väntar på att invigningsceremonin ska börja. Satinder Bindra, chef för UNEP-avdelningen DCPI där jag ska göra min praktik i mars, står på scenen och försöker förgäves påkalla delegaternas uppmärksamhet: "Please sit down, honorable delegates, please, please, get to order and keep quiet. There will be five days to talk, so please finish your personal conversations for now." Ministrarna och deras delegationer tar ingen notis om honom, utan fortsätter att babbla som bångstyriga skolelever. Vi ungdomar däremot sitter snällt på våra stolar i de bakre åhörarraderna, som vi glada lyckades lägga beslag på innan salen blev helt full.

Nu börjar det. Sorlet tystnar och alla ställer sig upp vid sina platser medan Kenyas president skrider in och tar plats på scen bredvid UNEP:s VD Achim Steiner, vice-VD Angela Cropper och mötesordföranden. En stor banderoll med texten "Green is the new big deal" hänger på väggen bakom dem, och mötet inleds med en kort film med samma titel. Paralleller dras mellan finanskrisen och miljöproblemen. Talen handlar om ekosystemtjänster, effektiv grön teknologi, vikten av hållbara städer, miljövänlig konstruktion och transport, globalisering, grön ekonomisk tillväxt och internationellt miljöstyre i relation till nationella beslut.

Vid Sveriges skylt sitter två personer som jag inte känner igen. Jag ska gå fram och hälsa så fort jag får chansen. Miljöminister Andreas Carlgren är nog inte här förrän imorgon, det står på Miljödepartementets hemsida att han ska på "internationellt klimatmöte" i Nairobi den 17-19 februari. Det måste väl vara denna konferens de syftar på, men i så fall är det lite pinsamt att det står klimatmöte. Alltför ofta nuförtiden används klimat och miljö som synonymer, och många viktiga miljöproblem hamnar i skymundan av klimatdebatten. UNEP jobbar mycket för att skapa en helhetssyn på miljösituationen, och det är ett av argumenten för att vi ungdomar inte kommer att få hålla vårt utlovade klimattal. Under veckan ska världens miljötillstånd diskuteras ur ett tvärvetenskapligt perspektiv, och beslut skall tas om hur UNEP de kommande åren ska jobba övergripande med alla miljöfrågor för en hållbar framtid.

Inga kommentarer: